Unettomuuden syyt, hoito ja kokemuksia unettomuudesta

Unettomuudessa kuten niin monessa vaivassa auttavat hyvät,  säännölliset elämäntavat, monipuolinen ruokavalio, sopiva liikunta sekä rauhoittuminen ennen nukkumaanmenoa. Kiireessä saatat tämän helposti unohtaa. Teet töitä iltamyöhään tai olet somessa niin ettei rauhoittumista tapahdu. Jos sinulla on univaikeuksia niin rytmi on erittäin tärkeää.

Kärsit unettomuudesta, jos nukut huonosti kolmena yönä viikossa eli heräilet usein tai sinulla on vaikeuksia nukahtaa. Normaali unentarve on 6-9 tuntia yössä. Vanhetessa unen tarve vähenee, myös liikkumattomuus voi olla syynä huonoon uneen vanhuksilla. Unettomuus on vakavaa, jos se kestää kaksi kuukautta. Kuka tahansa kärsii joskus unettomuudesta.

Unettomuudella on paljon vaikutuksia ihmisen kokonaishyvinvointiin. Se huonontaa elimistön puolustuskykyä, muuttaa aineenvaihduntaa, vaikuttaa hormoneihin sekä hermostoon. Se voi jopa aiheuttaa sairauksia kuten masennusta, muistamattomuutta, diabetesta, sydäntauteja, ärtyisyyttä ja painonnousua.

Unettomuuden syitä voi olla stressi, uusi elämäntilanne, mutta myös sairaudet kuten kilpirauhasen liikatoiminta, masennus, alkoholi, ahdistuneisuus, sydämen vajaatoiminta, hengitystievaivat, levottomat jalat, uniapnea ja erilaiset säryt. Joillakin unettomuus on alkanut jo lapsuudessa ja silloin puhutaan primaarista unettomuudesta. Unilääketieteeseen erikoistunut lääkäri Helena Aatsinki puhuu erityisistä luonteenpiirteistä, jotka aiheuttavat unettomuutta. Vaativa persoonallisuus altistaa unettomuudelle, kriisi laukaisee unettomuuden ja murehtiminen ylläpitää unettomuutta. Käsite tulee englanninkielisestä lyhenteestä PPP (altistava- laukaiseva-ylläpitävä).

Kotikonsteja unettomuuteen:

  1. Jos et ole saanut unta puoleen tuntiin nouse sängystä ja lähde liikkeelle ja palaa sänkyyn vasta kun olet väsynyt. Sängyssä ei pidä viettää aikaa, jos ei nuku.
  2. Jos olet terve voit jättää yhden yön unet väliin ja seuraavana yönä nukut varmasti, se saattaa palauttaa taas oikean unirytmin.
  3. Älä tupakoi, juo kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia 4-5 tuntiin ennen nukkumaan menoa. Älä myöskään nauti alkoholia kahteen tuntiin ennen nukkumaan käymistä.
  4. Liikunta parantaa unen saantia, liiku mielellään kl 17-20 välisenä aikana niin elimistö kerkeää rauhoittua.
  5. Viilennä huone 17-20C ja laita vielä lämpimät sukat jalkaan.
  6. Hyvä patja ja tyyny ovat myös tärkeitä perusasioita. Pimennä huone, laita korvatulpat ja silmälaput silmille.
  7. Ota ohjelmaan rentouttava rituaali. Esim. lämmin suihku, sauna tai rentoutus ovat omiaan hyvään uneen pääsemisessä.
  8. Tyhjennä mielesi huolista, murheista ja peloista!

Unilääke olisi helppo tapa päästä unettomuudesta, mutta siihen tulee nopeasti riippuvuus. Rauhoittava masennuslääke on monesti parempi vaihtoehto, jos tarvitsee lääkettä. Vaikeaa unettomuutta kärsivä voi päästä unitutkimukseen, josta saa myös KELA-korvauksen. Tutkimukseen pääsee terveyskeskuksesta sekä työterveydestä, itselle jää maksettavaa n. 400 euroa.

Itse olen kokeillut mietoa kauranversouutetta Vogelin Avena Sativaa, joka on lievästi rauhoittava eikä aiheuta sivuvaikutuksia. Sitä voit ottaa illalla ennen nukkumaan käyntiä 15 tippaa ja jos heräät aamuyöllä vielä toiset 15 tippaa. Lääkettä ei kannata kuitenkaan ottaa enää kl 4 jälkeen, koska silloin se voi aiheuttaa tokkuraisuutta aamulla. Monet ovat saaneet avun myös melatoniinista, joka on elimistön oma hormoni.

Vyöhyketerapia on kokonaisvaltainen, rauhoittava ja rentouttava hoito unettomuuteen. Kun tiedostat mistä unettomuutesi johtuu,  saat myös oikean lääkkeen vaivaasi. Eipä sitten muuta kuin hyviä unia!