Haluatko laihtua kesäksi?

Laihduttamiseen on monenlaisia konsteja, mutta mikään niistä ei ole oikotie onneen. Jos aiot laihtua pysyvästi parasta olisi laihduttaa hitaasti. Jojolaihdutus ei ole terveydelle hyväksi kun lihakset katoavat ja tilalle tulee höttöä ja laihtuessa myös roikkuvaa ihoa ja ryppyjä. Terveyden kannalta parasta olisikin tarkkailla enemmän vyötärön ympärystä kuin kokonaispainoa.

Me kaikki olemme omia persoonallisuuksiamme ja toiset ovat rakenteeltaan vankempia. Kaikkien ei tarvitse olla langanlaihoja eikä liian laiha ole mielestäni kauniskaan. Jos olet terve ja tyytyväinen olemukseesi, niin ei ole mitään syytä laihduttaa. Yleensä liikalihavuus kuitenkin aiheuttaa monenlaisia sairauksia.

Liikunnalla laihduttaminen säästää lihaksiasi enemmän. Jos syöt vain vähemmän, elimistö ottaa energian omista kudoksistasi ja lihaksistasi. Hitaasti laihduttamalla paino putoaa vain puolesta yhteen kiloa viikossa, mutta muutos on tällöin pysyvämpää. Aluksi poistuu neste.

Sinun tulisi liikkua tehokkaasti ainakin tunti päivässä, jotta saisit näkyviä tuloksia. Juoksu, sauvakävely, soutu, pyöräily, vesijuoksu ja hiihto ovat tehokkaita liikunnanmuotoja painonpudotukseen. Esim. sauvakävely polttaa kaloreita 400-700 tunnissa ja hiihto 700 kilokaloria, jos satut olemaan 90 kiloinen mies. Kuntosali saattaa jopa nostaa painoa, sillä painonharjoittelu kasvattaa lihaksia. Vyötärönympärys onkin vaakaa tärkeämpi mitta, sillä se kertoo sisäelinrasvan vähenemisestä.

Laihduttaessasi sinun pitäisi saada tarpeeksi proteiineja, kalsiumia ja D-vitamiinia. Proteiinia pitää hiilihydraatteja paremmin nälkää ja voit lisätä sitä vaikka 1g/kilolle. Maitoa pitäisi juoda 6dl päivässä ja sen lisäksi juustoa ja muita maitotuotteita sekä kalaa useamman kerran viikossa, jotta kalkin tarve täyttyisi. Kalkin tarve on 800-1000g  ja D-vitamiinin 10µg vuorokaudessa.

Tunnettu konsti laihtua on vähentää hiilihydraatteja esim. pullaa ja leipää ruokavaliosta. Hyvä olisi myös juoda riittävästi puhdasta vettä. On itsestään selvää, että jätät makeat välipalat ja limsat pois. Säännölliset ruoka-ajat on myöskin hyvä tapa laihtua ja pysyä normaalipainossa.

Jos haluat laihtua nopeasti vaikkapa juhlia varten, jotta mahtuisit taas pukuusi, voit kokeilla kaalikeittopaastoa. Olen kerran kokeillut sitä ja se todella laihduttaa nopeasti. Se tosin pudottaa painoa vain pari kiloa, mutta voi antaa sysäyksen jopa pysyvään ruokavaliomuutokseen. Myös lautasmalli on hyvä tapa laihtua, jos malttaa noudattaa sitä. Lautasmallissa puolet lautasesta koostuu kasviksista, neljäsosa proteiineista ja neljäsosa hiilihydraateista.

Laihduttaminen ei ole ollenkaan helppoa. Aloita pienistä tavoitteista ja liiku mieleiselläsi tavalla. Lihomisen syyt olisi myös hyvä tuntea ja tunnistaa. Älä syö tai juo suruusi vaan opettele muulla tavalla pääsemään pois ikävistä asioista. Myöskään palkitseminen syömällä ei ole hyväksi. Saatat esimerkiksi ajatella, että nyt olen liikkunut niin paljon, että voin taas syödä oikein kunnolla tai jotain makeaa tai epäterveellistä. Suklaa esimerkiksi nollaa nopeasti liikunnan tuoman hyödyn, koska se sisältää yli 500 kilokaloria/ 100 g. Hyvä harrastus, ystävä tai vaikkapa kirjoittaminen voivat auttaa pääsemään pois lohdutussyömisestä.

Vyöhyketerapiassa on myös laihdutushoito. Jotta laihdutus onnistuisi sinun pitää olla hyvin motivoitunut ja todella haluta sitä sekä sitoutua laihduttamiseen.