Eroon krampeista

Suonenveto on monelle tuttu vaiva. Jalka jäykistyy ja siinä saattaa tuntua kovaa kipua. Krampit ovat tuttuja urheilijoille ja iäkkäimmille ihmisille. Rasitus, huonokuntoiset lihakset ja nestehukka ovat tavallisimpia syitä kouristeluun. Myös hermostolla on osuutensa krampeissa. Joskus rasittunut lihas alkaa supistua ja krampata tahattomasti, eikä siihen voi itse vaikuttaa. Se saattaa tuntua pelottavalta ja tosi kivuliaalta.

Itselläni krampeista on kokemusta vain raskauden ajalta. Saatoin herätä keskellä yötä ja kumpaakin jalkaa kouristi yhtä aikaa. Se tuntui tosi pahalta. Asiakkaillani on ollut kramppeja ja olen huomannut, että se on aika harmillinen vaiva varsinkin, jos kouristus kestää pitkään ja niitä on päivittäin. Lihas voi mennä ihan kovaksi kouristuksen ajaksi.

Kramppeja voidaan lievittää varovaisella venyttelyllä ja hieronnalla. Monet  ovat saaneet avun tukisukista. Lämpöhoitoa voi myös auttaa kiristyneille lihaksille kun taas kipeille lihaksille on parasta kylmähoito. Hyvä sääntö on juoda puoilitoista litraa vettä päivässä. Treeneissä tarvitaan 1-0,5 litraa nestettä tunnissa. Helteellä voi tarvita myös suolalisää 1g litraa kohti liikuntavalmentaja Timo Haikaraisen mukaan. (https://keventajat.fi/terveys/nain-saat-kiusalliset-krampit-kuriin/ )Myös magnesium voi auttaa, varsinkin raskaana olevilla voi olla siitä puutetta.

Runsas kahvin, kofeiinipitoisten juomien ja alkoholin käyttö  kuivattavat ja siten aiheuttavat herkästi kramppeja. Myös tupakka altistaa krampeille, koska nikotiini vaikuttaa lihas-hermotoimintoihin.

Joskus nesteenpoistolääkkeet, jotkut alzheimerintautilääkkeet, osteoporoosilääkkeet, verenpainelääkkeet tai statiinit voivat olla syynä kramppeihin. Kiniiniä sitä vastoin käytetään tilapäisesti kouristuslääkkeenä.

Jos mitkään kotikonstit eivät auta kannattaa kääntyä lääkärin puoleen etsimään apua. Erityisesti munuaissairaudet saattavat aiheuttaa kramppeja kuten muutkin sisäelinten sairaudet, diabetes, lihas- ja hermosairaudet jopa imeytymishäiriöt.

Luontaishoidot kuten vyöhyketerapia auttavat rauhoittamaan hermostoa. Yhdessä riitävän nesteen ym. kotikonstien kanssa vyöhyketerapia on hyvä apu myös kouristuksiin sekä erityisesti niiden ennaltaehkäisyyn.