Voimaa puutarhasta

”Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi” toteaa kiinalainen sananlasku. Olen viime päivinä laitellut puutarhaa talvilepoon ja korjannut satoa. Lapsesta asti olen tottunut hoitamaan kasvimaata. Äidin mielestä kaikki rikkaruohot piti nyppiä pois ja silloin se tuntui lähinnä ikävältä velvollisuudelta. Oma mielenkiintoni kohdistuukin enemmän koristekasveihin. Tosin on mukavaa kokeilla erikoisuuksia ja kasvattaa erilaisia yrttejä. Hyvä sato palkitsee ja antaa intoa jatkaa.

Kasvimaan tonkimisen on todettu myös tieteellisesti vaikuttavan mielialaan. Mullasta löytyy mielialaa kohottavia Mycobacterium vaccae-bakteereita. Kasvimaata hoidettaessa bakteerit vapautuvat mullasta ilmaan ja niitä hengitettäessä aivot alkavat tuottaa mielialaa kohottavaa serotoniinia. Nämä bakteerit ovat hyödyllisiä myös ehkäisemään sairauksia erityisesti allergioita ja astmaa.

Mielialaa voi kohottaa monella luonnollisella tavalla. Tiedämme liikunnan, mielenkiintoisen harrastuksen ja kosketuksen voiman. Aikaisemmin elämä oli luonnollista, kun kaikki piti tehdä itse. Silloin ei tarvinnut popsia pillereitä purkista eikä käydä kuntosalilla. Kansanparantajat hoitivat sairauksia. Nykyisin lääketiede parantaa ja me luontaishoitajat autamme omalla sarallamme.

Jaan yhden hyvän ruokaohjeen kauden vihanneksesta kesäkurpitsasta. Se on meidän perheen suosikki. Jauhelihan voit korvata sienillä, kanalla tai pekonilla ja voit lisätä vihanneksia sekä mielimausteitasi. Paistos on hyvä ja miedonmakuinen tällaisenakin.

Kesäkurpitsavuoka

400g   perunaa

250g  kesäkurpitsaa

200g  jauhelihaa (sieniä, pekonia,kanaa)

1        sipuli

2-4    valkosipulin kynttä

1/2 tl  mustapippuria

1/2tl   suolaa

2dl     juustoraastetta

Munamaito:

4dl     maitoa

2        munaa

1/2 tl suolaa

1        maustemitta muskottipähkinää

Viipaloi perunat, kesäkurpitsa ja silppua sipuli. Esikypsennä näitä pannulla oliiviöljyssä. Paista myös jauheliha pannulla. Laita kerroksittain maustettuna uunivuokaan, lisää munamaito ja lopuksi juustoraaste päälle. Paista 200C 1 tunti. Vaihtelua saat lisäämällä mielimausteitasi ja kasviksia joukkoon.