Kokeile villivihanneksia

Näin kesällä meillä on paljon valinnanvaraa myös luonnon antimissa. Täällä maalla voimme kerätä kasveja vaikka omalta pihalta ruuaksi.

Meidän mailla näitä villiyrttejä kasvaa yllättävän paljon, onhan täällä asunut kansanparantaja ja noita 1800-luvulla. Siksi olenkin kiinnostunut laittamaan niistä ruokaa. Parhaat villivihannekset ovat juuri noita sitkeitä ja reheviä jokapaikan rikkaruohoja, jotka ovat jokaisen ulottuvilla. Niitä vihataan juuri siksi, mutta niilläkin on oma tarkoituksensa ja tehtävänsä täällä maailmassa.

Kokeilin tänä keväänä vuohenputkea piirakkaan. Se oli yllättävän hyvää. Tein myös kuusenkerkkä puolukkasurvosta sekä nokkosmuhennosta, jota olen tehnyt ennenkin. Aion tehdä myös  horsmajuomaa, jota mainostin jo viime kesänä blogissani.

Kerää villivihannekset aikaisin keväällä vielä kun ne ovat juuri puhjenneet. Myöhemminkin voit kerätä, kun niität kasvuston ja keräät nuorten kasvien osia. Silloin ne ovat parhaimmillaan, eikä niissä ole kitkeryyttä. Nokkosessa voi olla paljon nitriittejä, mutta sitä on hyvä kerätä parin aurinkoisen päivän jälkeen, jolloin nitriitti on vähimmillään. Kasvien keräämiseen tarvitset myös maanomistajan luvan eikä kannata kerätä uhanalaisia kasveja. Kerää kasvit puhtaasta paikasta ei mielellään navetan takaa eikä läheltä tietä.

Salaattiin voit kerätä voikukan lehtiä, poimulehteä, vesiheinää, horsmanlehtiä, keto-orvokkia ja koivunlehtiä keväällä ja alkukesästä. Orvokin ja horsmankukilla voit koristella juomia, salaatteeja ja kakkuja. Vadelmasta, kanervasta, mansikasta, poimulehdestä ja koivunlehdestä voit kuivattaa teetä. Villivihanneksia voit laittaa myös smoothien sekaan. Siankärsämöstä saa maustetta kastikkeisiin ja salaatteihin. Mesiangervosta voi tehdä vaikka jäätelöä.

 

Villivihanneksissa on paljon vitamiineja, hivenaineita, rautaa , flavonoideja ja antiseptisiä aineita. Ne saattavat myös olla voimakkaita diureetteja ja jopa myrkyllisiä, joten ole niiden kanssa tarkkana ja kerää vain hyvin tunnistamasi lajit.

Useimmilla luonnonyrteillä on paljon myös lääkkeellistä vaikutusta eikä niitä pitäisi käyttää liikaa varsinkaan, jos sinulla on sairauksia ja lääkkeitä. Erityisesti verenohennuslääkkeet ja sydän ja verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä yhdessä yrttien kanssa.

Sitten vaan keräilemään villiyrttejä, kokeilemaan reseptejä ja nauttimaan kesän antimista. Itse keräileminen on jo retki luontoon ja mielestäni parasta kesän viettoa.

Hyvää Juhannusta näiden reseptien myötä!

 

maistuisvarmaansullekin.blogspot.com/2013/07/horsmankukkajuoma.html

https://hortoilu.fi/vuohenputki-maistuu-talvisessa-piirakassa/

 

https://hortoilu.fi/kuusenkerkka-puolukka-yhdistelma/