Kadehditko sinä?

Olemme juuri saaneet tietoomme verotiedot. Usein kadehdimme isotuloisia tai haluaisimme ainakin olla vähän rikkaampia, että voisimme hankkia uuden auton, asunnon, tehdä ulkomaanmatkoja tai hankkia palveluksia jne.

Kaikki me olemme jonkinverran kateellisia. Se ominaisuus on hyvä tunnistaa itsessä. Joskus kuitenkin kateus on niin silmiinpistävää ja kaikkea toimintaa määräävää ja rajoittavaa, että siitä olisi hyvä päästä irti. Yleensä kadehdimme toisessa sitä, mitä meillä itsellämme ei ole. Terve kateus saattaa olla hyväkin, haluaa kehittyä paremmaksi kuin toinen tai ainakin yhtä hyväksi. Se voi olla myös voimavara. Kateus on kuitenkin hyvä tunnistaa, ettei siitä tule liian hallitsevaa. Tunnemme kaikki ihmisiä, jotka löytävät aina huomautettavaa ja ikäviä puolia asioista. Kun kerrot iloisena asiastasi niin toinen latistaa heti kritisoimalla tai kertoo, että hän tietää paremmin. Hän ei kestä sitä, että toisella menee hyvin tai paremmin kuin itsellä.

Joskus joudumme jopa pelkäämään tällaisia ”ystäviä” ja kavereita emmekä uskalla kertoa asioita tai vähättelemme itseämme kadehtimisen pelossa. Toisaalta pitäisi olla ylpeä siitä, että joku kadehtii minua. Kateellinenkin pitäisi jotenkin huomioida, ettei tilanne menisi huonommaksi.

Kateuden ilmapiiri myrkyttää mielen ja ilo katoaa. Monta kertaa myös kadehdimme toista, koska näemme vain ulkokuoren, mutta emme tiedä mitä sen takana on. Kaikilla on omat murheensa ja menestyksen eteen on joutunut tekemään paljon työtä. Menestyjät eivät myöskään aina ole onnellisia.

Varallisuutta on monenlaista. Rikas voi tuntea itsensä onnettomaksi ja kadehtia muita, kun taas köyhä olla tyytyväinen. On aineetonta, henkistä pääomaa kuten koulutusta, elämänkokemusta ja hyvinvointia, jotka ovat arvokkaita asioita.

Vertailemme helposti itseämme toisiin ja se saattaa masentaa. Pitäisi pysyä vain omassa kehityksessä ja huomata ne pienet edistymiset ja olla niistä iloinen. Kateus on turhaa. Iloitse siitä mitä sinulla on ja jaa hyvää ympärillesi. Se palaa sinulle vielä takaisin.

Vyöhyketerapia on myös tunneterapiaa. Se on kokonaisvaltaista hoitoa. Kiinalaisessa lääketieteessä ihmiset jaetaan viiteen ryhmään mm. tunteitten perusteella. Tunteisiin kuuluu viha ja pelko, joita kumpaakin kateudessa saattaa olla. Vyöhyketerapialla voi siis hoitaa myös kateutta.