Levottomat jalat

 

Onko sinulle tuttua, että jalkoja on pakko liikutella, kun istut pitkään autossa, lentokoneessa tai illalla television ääressä. Yleensä oireet tulevat illalla, kun asetut paikalleen tai käyt nukkumaan. Jos oireet ovat niin vaikeita, että häiritsevät yöunta niin silloin niillä on jo terveydellisiä vaikutuksia.

Edellisessä blogissani kerroin krampeista. Levottomille jaloille ja krampeille on yhteistä, että ne pahenevat näin kesäaikaan ja lämpimällä, ne ovat hermostoperäisiä sekä magnesium saattaa auttaa oireisiin.

Vaiva on kiusallinen ja epämiellyttävä ja se pahenee vanhetessa. Sitä esiintyy myös suvuittain. Levottomat jalat johtuu aivojen dopamiinijärjestelmän häiriöstä.

Hyviä kotikonsteja vaivaan:

1. voit nukkua viileässä, mutta villasukat jalassa

2. harrastaa liikuntaa tai avantouintia

3. välttää sokeria ja muita nopeita hiilihydraatteja nukkumaan käydessä sekä syödä terveellisesti ja monipuolisesti

4. välttää liikaa kahvia, alkoholia ja tupakkaa

5. voit vilkastuttaa verenkiertoa voiteilla ja kylvyillä

6. foolihappo, E-vitamiini, magnesium ja rauta voivat auttaa.

Jos vaiva haittaa yöunta on viisainta kääntyä lääkärin puoleen, koska vaiva voi johtua erilaisista sairauksista. Jos oireet ovat vaikeita lääkäri voi määrätä parkinsonlääkettä, rauhoittavaa lääkettä tai jopa epilepsialääkettä vaivaan. Tulehduskipulääkkeet ja kouristuslääkkeet eivät sen sijaan auta levottomiin jalkoihin.

Jotkin lääkkeet taas saattavat aiheuttaa levottomia jalkoja, niitä ovat mm. pahoinvointi ja psyykenlääkkeet.

Pahimmillaan levottomat jalat voivat aiheuttaa sairauksia, jos yöuni on kovin katkonaista. Unitutkija Markku Partisen mukaan se voi aiheuttaa jopa muistamattomuutta, masennusta sekä sydän ja verisuonitauteja(.https://www.studio55.fi/terveys/article/levottomat-jalat-ahdistavat-ja-altistavat-vakaville-sairauksille-nain-hoidat/5021520)

Vyöhyketerapia on erinomainen lääke levottomiin jalkoihin, koska se vaikuttaa hermoston kautta ja rauhoittaa.