Kuinka puolustaudun flunssaa vastaan

Näin flunssa-aikana moni on miettinyt ottaako influenssarokotuksen vai ei. Itse en ota, koska uskon luonnolliseen vastustuskykyyn ja luonnonmukaiseen lääkintään. Emme ole viime vuosina sairastaneet juuri mitään tautia, mutta nyt saimme lapsenhoitoreissulta oikein kunnon flunssan kuumeineen ja yskineen. Syyksi epäilen pölyistä työtä, joka sai limakalvomme huonoon kuntoon.

Immuunipuolustus on kehon puolustus- ja suojajärjestelmä tulehduksia vastaan. Pohja sille saadaan jo perimästä ja se kehittyy sikiö- ja lapsuusaikana. Immuunipuolustusta voi kuitenkin vahvistaa monella tavalla. Ulkoilu ja avantouinti karaisevat ja hyvä mieli pitää myös taudit loitolla. Sen sijaan yksinäisyys, masennus ja stressi lisäävät sairastumista. Puolustuskykyä  heikentävät myös antibiootit, kortisoni, syöpälääkkeet ja elinhyljintää estävät lääkkeet.

On olemassa luonnonlääkkeitä, jotka vahvistavat puolustuskykyä. Lääketieteen tohtori  Jyrki Penttinen on kirjoittanut kirjan aminohappo arginiinista. Arginiini suojaa mm. tulehduksilta ja sitä saa pähkinöistä, sipulista, rukiista , kaurasta ja riisistä.

Sinkki on hyvä immuunipuolustusta lisäävä aine, joka parantaa myös haavoja. Sinkkiä sisältävät äyriäiset, liha, ruotoinen kala, muikku, sardiini, maito, sienet, pähkinät ja täysjyvävilja.

Inkiväärillä on paljon terveellisiä vaikutuksia ja se auttaa myös flunssassa. Sitä kannattaa raastaa hiukan ja laittaa teehen vaikka sitruunan kera.

Muotilääke kurkuma on ollut paljon otsikoissa ja sitä tutkitaan kovasti eri puolilla maailmaa. Kurkumalla on paljon terveyttä edistävää vaikutusta ja intialaiset ovatkin käyttäneet sitä jo kauan erilaisiin sairauksiin. Se auttaa tulehdukseen ja poistaa kipua.

Tärkeitä ovat myös A-,C-D-,E- vitamiinit sekä seleeni, joita saamme monipuolisesta kasvispitoisesta ruuasta. Välimeren ruokavalio on todettu terveelliseksi juuri runsaan kasvispitoisuuden, hedelmien, kokojyväviljan, pähkinöiden, palkokasvien, kalan, oliiviöljyn ja punaviinin ansiosta, sekä siitä, että se sisältää vähän lihaa ja maitotuotteita. Meillä Suomessa marjat ovat hyviä vitamiinien ja hivenaineiden lähteitä ja niillä voi korvata ulkomaisia hedelmiä.

Viime aikoina on paljon puhuttu suoliston vaikutuksesta erilaisiin sairauksiin. Probiootit eli maitohappobakteerit auttavat puolustautumaan erilaisia taudinaiheuttajia vastaan. Probioottien esiasteita sisältää hapankäymisellä valmistetut ruuat kuten hapanleipä, hapankaali, erilaiset hapantuotteet, piimä, viili ja jogurtti. Suoliston hyvinvointia pitävät yllä myös kuidut.

Flunssaan sairastumiseen vaikuttaa moni asia.Ihminen on kokonaisvaltainen olento, mieli vaikuttaa kehoon ja päinvastoin. Luonnonlääkkeet ja rohdokset ovat tosi monivaikutteisia toisin kuin useimmat lääkkeet ja niillä voi olla myös yhteisvaikutusta lääkkeisiin.   Luonnonlääkkeet ovat myös monimutkaisia tutkia, emmekä tiedä mikä niissä on se tärkein aineosa, siksi vitamiinit ja hivenaineet on hyvä saada juuri ruuasta. Purkista olisi niin helppo popsia pillereitä, mutta ne ovat yksipuolisia ja saattavat rasittaa maksaa ja munuaisia ym. sisäelimiä. Flunssan aikana on hyvä jättää lehmänmaito pois, koska se aiheuttaa limanmuodostusta sisältämänsä kaseiinin takia. Myös alkoholi ja sauna on parasta jättää väliin.

Vyöhyketerapiassa on ihan erillinen hoito flunssalle. Vaikka hieronta ei ole hyväksi flunssassa niin vyöhyketerapiassa se on sallittua, jos ei ole korkeaa kuumetta.

Pidetään hyvää huolta terveydestämme näin tautisena aikana rennolla asenteella. ”Elä hyvin, naura usein, rakasta paljon”